09 January 2017

Légy Te Magad a változás!

Ha semmi nem változna, nem lennének pillangók sem.


A természet - akárcsak az életünk - állandó változásban van. Vegyük csak a folyók példáját.
Hogyan lesz forrásból folyó? A hegyek kőzeteibe beszivárog a víz. Forrásként tör a felszínre. És ebből a forrásból feltörő víz elindul a talajon lefelé. Ér és csermely majd patak lesz belőle. Majd a patakok egyesülnek, gyarapodnak, vizük egyre bőségesebb lesz, medrük egyre mélyebb és szélesebb. Majd folyóvá duzzadnak. S a folyó egyre több és több patak vizét fogadja magába, hogy majd egyszer folyammá váljon, beleáramoljon a tengerbe.


 Néha úgy érezhetjük, hogy a napok mókuskerékszerűen követik egymást, egysíkúak és semmi sem változik. Majd visszatekintünk és észrevesszük, hogy minden más mint egy fél évvel, évvel vagy egy évtizeddel ezelőtt.

A változás elkerülhetetlen, a kérdés csak az, hogyan éljük meg. A változás -bármilyen is első ránézésre - mindig magában hordozza a lehetőséget is. A fejlődés pedig egy választás.

Nagy változások zajlanak kollektíven és egyéni életünkben is. Talán nem érezzük még erőteljesen hatását vagy talán már megmutatkozott számunkra is. Mindenesetre ez az időszak az, amikor beindulnak a folyamatok, amikor már szükséges, hogy mi is aktív részesei legyünk a történéseknek, ne csak szemlélői.

Gondoljuk csak végig mi minden változik az életben?

Minden. Minden változik, minden átalakul. Testünk és elménk, sőt a lelkünk is minden percben változik.  A kapcsolatok is elmélyülnek vagy éppen felszínessé válnak, netán megszakadnak. A fogalmak, a szavak és az érzelmek is állandó változásban vannak. Sőt a dolgok sem állandóak, elhasználódnak vagy megújulnak. A boldogság és a szomorúság, az öröm és szenvedés is csak egy állapot, idővel elmúlik. Ami tegnap történt, ma már csak álom. Amit ma tapasztalunk az holnap szintén álom lesz.

Ez az Isteni rend. Éljünk hát a lehetőséggel és éljük meg a legnagyobb tudatossággal! Vegyük kezünkbe életünk irányítását és legyünk mi magunk a változás! A jóga nem a teljesítményről vagy a hajlékonyságról szól. Igen, ha rendszeresen jógázunk javul ez is, fokozatosan fejlődünk. De nekem valójában a jóga, az egy végtelen felfedezésre szóló meghívást jelent.

A szél irányát nem tudjuk megváltoztatni, de megtanulhatjuk a vitorlákat kezelni, hogy hajónk a célunk felé haladjon.


No comments:

Post a Comment